En introduktion till Marvel – MEGAzin

En introduktion till Marvel

Superhjältar som serier har funnits sedan 30-talet. De vart snabbt populära sålde bra. Dussintals med bok-och tidningsförläggare gav ut egna serier med hjältar.

40-talets superhjälte-boom

1939 grundade förläggaren Martin Goodman företaget Timely Publications för att slå mynt av just superhjältevågen. Han hyrde in författare och tecknare och publicerade i Oktober samma år Marvel Comics #1. Där presenterades främst ”Human Torch” (Facklan) och succén var ett faktum. Han döpte snabbt om tidningen till Marvel Mystery Comics. Två år senare skapades Captain America av Joe Simon och Jack Kirby. Detta var i samma skede då Amerika gick med i andra världskriget och serien vart väldigt populär. Företaget kunde expandera ytterligare. Goodman valde att satsa vidare på samma linje och skapade flera olika hjältar i alla möjliga genrer. De serier som inte sålde bra blev inställda.

När Joe Simon slutade togs chefstiteln över av Stanley Leiber, en kusin till Goodmans fru. Han hade börjat två år tidigare på företaget som kontorsassistent. 1947 bytte företaget namn till Atlas vilket blev känt som en kvalitetsstämpel. Serier hade tills nu varit väldigt framgångsrika, men snart började det finnas tv-apparater i varje hem och folks intresse för serier minskade.

Seriekrisen

I början av 50-talet försökte Atlas återskapa Captain America, Sub-Mariner och Human Torch, utan större framgång. Samtidigt kom hela industrin i skottlinjen i en stor kampanj där de anklagades för att korrumpera Amerikas ungdomar. Efter ett förhör i senaten skapade serieindustrin själva Comics Code Authority för att censuerera sig själva och återfå läsarnas förtroende. Nu var företaget nere på endast 16 titlar i månaden med genrer som humor, western och science fiction.

Dåtidens största förlag, National Periodicals påbörjade ett försök att återigen återuppliva superhjälte-genren och Goodman gav Stanley (som nu bytt namn till Stan Lee) i uppdrag att göra ett försök de också.

Vändpunkten

1961 gav Stan Lee och Jack Kirby ut Fantastiska fyran vilket blev en succé. De frångick normen istället för att vara vänskapliga helyllehjältar blev de hjältar av en olyckshändelse. De var oförsiktiga och stod upp för sig själva. De upplevdes som mer mänskliga och slog stort bland skolungdomar som kunde relatera till de mer komplexa karaktärerna och mognare berättelserna.

Förläggaren bytte namn till Marvel Comics och Stan Lee anställde många tecknare. I en etta på centrala Manhattan stod Lee själv för det mesta av författandet. Tillsammans med landets bästa tecknare Jack Kirby och Steve Ditko, skapades snabbt ett flertal superhjältar. Bland dessa var Hulken, Spindelmannen och Thor. Gemensamma nämnaren för dessa hjältar var att allmänheten inte litade på dem, de var utstötta och jagade av polisen, men utförde ändå hjältedåd. ”Med stora krafter följer ett stort ansvar” är ett känt citat från Spindelmannens origin-story. Detta tema lever kvar än idag med X-Men, Punisher, Deadpool osv.

Succen på 60-talet tog alla med överraskning och man arbetade hårt med att skriva utdrag över vad serierna skulle handla om. Ny tecknare togs in för att man skulle hinna med.

Skapandet av Marvels universum

En av framgångsfaktorerna för Marvel Comics var att man med sitt allt större stall med superhjältar började mixa dessa med varandra i olika tidningar. Hjältarna interagerade tillsammans, ibland som vänner med gemensamma fiender och ibland som ovänner. Dessa crossovers hjälpte till att allt mer cementera Marvels universum med superhjältar.

Man gav också serietecknarna och författarna allt större utrymme med krediteringar i de tryckta serierna. Läsarna kände igen sig och kunde själva följa de tecknare de gillade.

Konkurrens och konkurs

Under årtionden hade Marvel och DC Comics varit de största konkurrenterna på marknaden. Men I början av 90-talet hoppade flera tecknare av från Marvel och grundade sitt egna bolag Image Comics, där skaparna själva får behålla rätten till de karaktärer de skapar.

Marvel bytte ägare några gånger och genom en rad dåliga beslut samtidigt som försäljningen sjönk sattes Marvel i konkurs 1996. Två år senare kom företaget på fötter igen och man började sprida sina serier på än fler marknader.

Filmuniversumet

På 2000-talet var bestod största inkomstkällan av leksaker och tv-spel . Efter en mycket lyckad satsning på filmatisering av X-Men beslutade man sig för att börja om, med nya remakes av gamla filmer. Superhjältefilmer var inte längre löjliga män i trikåer, utan tuffades upp rejält. De nya filmerna skildes från föregångarna på så sätt att de alla utspelade sig i samma universum. Många av de gamla signaturhjältarna fick en upprustning och egna filmer med originstorys för att introducera dem till nygammal publik. Det gav både den nya generationen av publik en bra introduktion och dammade av gamla fans bilder av superhjältarna. Ett både välplanerat och lyckat koncept. I Avengers kunde sedan hjältar sammanföras för att bilda en helhet.

2015, några år efter uppköpet av Disney 2009 kom Disney och Sony överens om att dela Spider Man och Marvel Universe för att karaktärerna skulle kunna finnas med i både Disneys och Sonys filmer.

.

Denna sida använder cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.